CKB

Geplaatst op door

Certificatie regeling Kabel en Buizenlegbedrijven

UniMatch is sinds 1998 actief in de ondersteuning van CKB certificering. Deze certificering wordt vereist door nutsbedrijven/netbeheerders van ondergrondse infra (kabels en leidingen). Bij implementatie van deze regeling, die eist dat ook voldaan wordt aan de ISO-9001 en VCA certificering, kom je ook zaken tegen zoals werken met asbestcement leidingen, werken in verontreinigde grond, BEI*, VIAG**,  WION, etc. UniMatch is specialist als het gaat om CKB compliance. We helpen om te blijven voldoen aan alle norm eisen, het begeleiden bij het certificeren van CKB scope ‘codes’ en de invulling van de opleidingen en normen die gevraagd worden vanuit CKB.  Je vindt ons met regelmaat ‘op de sleuf’, ook in het kader van inspecties en audits. Want ook hier geldt ‘meten’ is ‘weten’. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen als het om CKB gaat, bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Historie

De Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven is in 2000 ontstaan na samenvoeging van de Certificatieregeling Kabelinfrastructuur (uit 1996) en de Erkenningsregeling Buizenlegbedrijven (uit 1995). De regeling beoogt de kwaliteit, veiligheid, milieuzorg en arbeidsomstandigheden te stimuleren en te borgen in de kabelleg- en buizenlegbranche. Zij doet dit door eisen te stellen aan het kwaliteitbeheerssysteem van kabelleg- en buizenlegbedrijven.

Bedrijven die aan de CKB-regeling voldoen, kunnen bij een onafhankelijke Certificerende Instelling een certificaat verkrijgen. Bij goedkeuring ontvangt het bedrijf het CKB-certificaat en wordt het opgenomen in het register van CKB-gecertificeerde bedrijven. Het certificaat is drie jaar geldig. Tussentijds wordt het bedrijf echter nog vele malen gecontroleerd op het voldoen aan alle regels. Omdat niet alle bedrijven dezelfde werkzaamheden uitvoeren, kan certificatie voor drie scopes worden aangevraagd, te weten “Kabelinfrastructuur”, “Buizenlegbedrijven” en “Sleufloze Technieken“. Deze scopes zijn weer onderverdeeld in verschillende processen, variërend van het aansluiten van gasleidingen van staal tot het monteren van koperen kabels voor informatieoverdracht.

* BEI staat voor Bedrijfsvoering Elektrische Installaties. In de BEI staan veiligheidsprocedures voor het werken aan en in nabijheid van elektrische installaties. 

** VIAG staat voor Veiligheidsinstructie Aardgas. In de VIAG staan veiligheidsprocedures voor het veilig werken aan en in nabijheid van hoge en lage druk aardgasnetten, aardgasleidingnetwerken en aardgasinstallaties.